Tako mlajše kot starejše generacije obožujejo čokolado. Tokrat vam bomo postregli z nekaj zanimivosti o njej, zraven pa vas bomo razveselili z receptom za čokoladni mousse s pridihom medenjakov, ki je idealen za prihajajoč praznik zaljubljenih.

 

  1. Ime čokolada v jeziku Aztekov pomeni ''grenka voda''.

 

  1. Dejstvo je, da je čokolada narejena iz kakava, katerega se pridobiva iz zrn drevesa, t. i. kakavovca.

 

  1. Potrebno je kar 400 kakavovih zrn za 0,453 kilograma čokolade.

 

  1. Vsako kakavovo zrno proizvede približno 2.500 zrn.

 

  1. Kakavova drevesa lahko živijo do 100 let. To se morda sliši impresivno, toda tropske lepotice naredijo kakavova zrna, ki so sposobna preživetja le 25 let.

 

  1. Ste vedeli, da 7. julija obeležujemo svetovni dan čokolade? Dejansko naj bi na ta dan v 16. stoletju čokolada prispela v Evropo.

 

  1. Obožujete vročo čokolado? Naj vam izdamo, da je bila prva čokoladna poslastica ravno vroča čokolada.

 

  1. In nad vročo čokolado je bila navdušena tudi Marija Antoaneta, ki je bila kraljica Francije in Navare.

 

  1. Zelo zanimivo je to, da so Azteki kakakvova zrna nekoč uporabljali za valuto.

 

  1. Trgovske police bodo v prihodnjih dneh preplavile čokolade v obliki srca. Prvo takšno je kot prvo izdelala tovarna Cadbury Chocolate.

 

  1. Pravijo, da nam košček čokolade dvigne energijo. Nekateri viri poročajo, da je to mislil tudi Napoleon, francoski vojaški in politični vodja, general in cesar.

 

  1. Mlečna čokolada je bila izumljena v Švici. Daniel Peter je po osmih letih poskusov ustvaril okusno poslastico leta 1875, ključna sestavina pa je bilo kondezirano mleko.

 

  1. Bi kot ''čokoljubec'' znali našteti vse vrste čokolade? Mlečna čokolada, bela čokolada, čokolada za kuhanje, temna čokolada, jedilna čokolada, kakav v prahu, čokoladni preliv ... Katero imate najraje? Kateri se ne morete upreti?

 

  1. Čokolada velja za afrodiziak, saj sprošča hormona serotin in dopamin.

 

  1. Kljub amazonskim koreninam večina kakava prihaja iz Afrike. Slonokoščena obala je največja proizvajalka (2.200 ton), sledijo ji Gana (800.000 ton), Indonezija (739.483 ton), Nigerija (340.163 ton) in Ekvador (327.903 ton).

 

  1. V letu 2018 je v Sloveniji bila 4,5 kg poraba čokolade na člana gospodinjstva.

 

  1. Največja čokolada je merila 383,24 m2, nastala pa je na Nizozemskem, in sicer 6. februarja 2020.

 

Hm ... Poznate še vi kakšno zanimivost o čokoladi? Ker smo prepričani, da smo v vas prebudili željo po sladki dobroti, vam v nadaljevanju v sodelovanju s Kotányi ponujamo recept za odlično čokoladno sladico, s katero lahko razvajate tudi vam drago osebo.

 

Recept za čokoladni mousse s pridihom medenjakov

 

Sestavine

2 pločevinki čičerike (400 gramov)

1 zavitek trdilca za smetano

1 žička pecilnega praška

180 g jedilne čokolade

1 žlička začimbne mešanice Medenjaki

 

Priprava

 

Čokolado stopite v vodni kopeli in pustite, da se popolnoma ohladi. V čokolado vmešajte začimbno mešanico za medenjake. Akvafabo oz. tekočino, ki jo odcedite iz pločevinke čičerike, med dodajanjem pecilnega praška in trdilca za smetano zmešajte z zmogljivim mešalnikom Beko*, da dobite mešanico z gostoto, podobno snegu iz beljakov. Snegu podobno zmes vmešajte v čokolado. Nato z mešanico napolnite šest kozarcev, eno uro ohlajajte v hladilniku in uživajte.

 

*Mešalnik Beko je na voljo v trgovinah in na spletu Big Bang.

 

Vir: Mental Floss, Wikipedija, SURS, WorldAtlas, Guiness World Records

Avtor: N. K.

Fotografija: Kotányi