Tako mlajše kot starejše generacije obožujejo čokolado. Tokrat vam bomo postregli z nekaj zanimivosti o njej, zraven pa vas bomo razveselili z receptom za čokoladni mousse s pridihom medenjakov, ki je idealen za prihajajoč praznik zaljubljenih.
- Ime čokolada v jeziku Aztekov pomeni ''grenka voda''.
- Dejstvo je, da je čokolada narejena iz kakava, katerega se pridobiva iz zrn drevesa, t. i. kakavovca.
- Potrebno je kar 400 kakavovih zrn za 0,453 kilograma čokolade.
- Vsako kakavovo zrno proizvede približno 2.500 zrn.
- Kakavova drevesa lahko živijo do 100 let. To se morda sliši impresivno, toda tropske lepotice naredijo kakavova zrna, ki so sposobna preživetja le 25 let.
- Ste vedeli, da 7. julija obeležujemo svetovni dan čokolade? Dejansko naj bi na ta dan v 16. stoletju čokolada prispela v Evropo.
- Obožujete vročo čokolado? Naj vam izdamo, da je bila prva čokoladna poslastica ravno vroča čokolada.
- In nad vročo čokolado je bila navdušena tudi Marija Antoaneta, ki je bila kraljica Francije in Navare.
- Zelo zanimivo je to, da so Azteki kakakvova zrna nekoč uporabljali za valuto.
- Trgovske police bodo v prihodnjih dneh preplavile čokolade v obliki srca. Prvo takšno je kot prvo izdelala tovarna Cadbury Chocolate.
- Pravijo, da nam košček čokolade dvigne energijo. Nekateri viri poročajo, da je to mislil tudi Napoleon, francoski vojaški in politični vodja, general in cesar.
- Mlečna čokolada je bila izumljena v Švici. Daniel Peter je po osmih letih poskusov ustvaril okusno poslastico leta 1875, ključna sestavina pa je bilo kondezirano mleko.
- Bi kot ''čokoljubec'' znali našteti vse vrste čokolade? Mlečna čokolada, bela čokolada, čokolada za kuhanje, temna čokolada, jedilna čokolada, kakav v prahu, čokoladni preliv ... Katero imate najraje? Kateri se ne morete upreti?
- Čokolada velja za afrodiziak, saj sprošča hormona serotin in dopamin.
- Kljub amazonskim koreninam večina kakava prihaja iz Afrike. Slonokoščena obala je največja proizvajalka (2.200 ton), sledijo ji Gana (800.000 ton), Indonezija (739.483 ton), Nigerija (340.163 ton) in Ekvador (327.903 ton).
- V letu 2018 je v Sloveniji bila 4,5 kg poraba čokolade na člana gospodinjstva.
- Največja čokolada je merila 383,24 m2, nastala pa je na Nizozemskem, in sicer 6. februarja 2020.
Hm ... Poznate še vi kakšno zanimivost o čokoladi? Ker smo prepričani, da smo v vas prebudili željo po sladki dobroti, vam v nadaljevanju v sodelovanju s Kotányi ponujamo recept za odlično čokoladno sladico, s katero lahko razvajate tudi vam drago osebo.
Recept za čokoladni mousse s pridihom medenjakov
Sestavine
2 pločevinki čičerike (400 gramov)
1 zavitek trdilca za smetano
1 žička pecilnega praška
180 g jedilne čokolade
1 žlička začimbne mešanice Medenjaki
Priprava
Čokolado stopite v vodni kopeli in pustite, da se popolnoma ohladi. V čokolado vmešajte začimbno mešanico za medenjake. Akvafabo oz. tekočino, ki jo odcedite iz pločevinke čičerike, med dodajanjem pecilnega praška in trdilca za smetano zmešajte z zmogljivim mešalnikom Beko*, da dobite mešanico z gostoto, podobno snegu iz beljakov. Snegu podobno zmes vmešajte v čokolado. Nato z mešanico napolnite šest kozarcev, eno uro ohlajajte v hladilniku in uživajte.
*Mešalnik Beko je na voljo v trgovinah in na spletu Big Bang.
Vir: Mental Floss, Wikipedija, SURS, WorldAtlas, Guiness World Records
Avtor: N. K.
Fotografija: Kotányi