Vsako leto tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane in ob tej priložnosti se izvede tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Tako bodo tudi letos, 18. novembra, v vrtcih in osnovnih šolah ter širšo javnost izobraževali in ozaveščali o pomenu zajtrka in smislu ter prednostih lokalne slovenske hrane, pomenu kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane ter njunem vplivu na okolje.  

 

Dan slovenske hrane

 

V petek, 18. novembra 2022, bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. ''Glavni namen obeležitve je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja,''  pojasnjujejo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. In dodajajo, zakaj naj bi izbrali lokalno pridelano hrano. ''Je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se zanjo lahko uporablja manj aditivov, kot so na primer konzervansi in barvila, taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane. Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.''

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

 

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk postavlja v središče mleko in mlečne izdelke, zato se slogan glasi: ''Zajtrk z mlekom - super dan!'' Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je osnovne šole, vrtce in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami že pred poletnimi počitnicami spodbudillo, naj se nanj pripravljajo z raznimi dogodki, samo doživetje zajtrka pa naj nadgradijo z izobraževanji o pomenu lokalne hrane in zdravega načina prehranjevanja.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk na naše krožnike postavi mleko, maslo, med, kruh in jabolka ali drugo sveže oz. suho sadje brez dodanega sladkorja. Vsa živila so slovenskega porekla.

 

Tudi v Minicityju spoznavajo svet mleka in mlečnih izdelkov

 

Igralna enota Mlečna dežela kraljuje v Minicityju pod pokroviteljstvom Mlekarne Celeia, ki je druga največja slovenska mlekarna, pobudnica kvalitetnih svežih izdelkov iz naravnega slovenskega mleka in prvi proizvajalec s certifikatom Pridelano/proizvedeno brez GSO. V tej zanimivi hišici otroci, stari od dve do 14 let, spoznajo kapljico Oki Doki, ki jih popelje v svet pridelave mleka in mlečnih izdelkov od krave na pašniku do hladilnika. Preizkusijo se v molži krave in se naučijo skrbeti zanjo. Izvedo, kaj so vimena, kako nastane mleko, iz česa je sestavljeno itd. Animator jim predstavi pomembnost lokalne predelave mleka in se poučijo o procesu nastanka jogurta. Ugotovijo, da obstaja veliko mlečnih izdelkov in da imajo prav vsi svoje posebnosti. Dobijo vpogled, kako nastane jogurt in celo postanejo ustvarjalci jogurtov, katerih okuse obogatijo z različnimi posipi.

 

V kreativnem otroškem mestu, v igralni enoti Mlečna dežela, otroci krepijo razne veščine, razvijajo pozitiven odnos do živih bitij, sodelujejo med sabo in se še bolj začnejo zavedati pomena zdrave prehrane. Naučijo se biti ustvarjalni, natančni in se osredotočiti na določen izziv. Povrh vsega pa se z Oki Dokijem še razgibajo. Didaktični program igralne enote je zastavljen tako, da vsebuje številne aktivnosti, ki navdušujejo vse starostne skupine otrok. Tukaj ni čas za dolgčas, ampak za pridobivanje novih znanj skozi zabavne trenutke.

 

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, nasasuperhrana.si, Mlekarna Celeia