Pica je ena izmed najbolj priljubljenih jedi po vsem svetu. Pripravljena iz vzhajanega testa, obložena s paradižnikovo omako, sirom in ostalimi sestavinami, začinjena z origanom ali baziliko, pečena v pečici, je prava poslastica za vso družino. Kako pa doma pripraviti njeno najboljšo različico?

 

Najboljša doma pripravljena pica

 

Pri Beku verjamejo, da je skrivnost dobre pice v hrustljavi skorjici, nežno stopljenem siru in ohranjenih aromah, ki jih ustvarjajo začimbe in sestavine na pici. Marsikdo je prepričan, da je najbolj okusna tista, ki jo spečemo v krušni peči. Ampak, lahko se približate takšnemu okusu.

 

Vgradna pečica Beko BIM25400XPS se ponaša z inovativnim programom za peko pice PizzaPro, s katerim lahko pečete pico pri temperaturi 310 stopinj Celzija. Zraven je priložen kamen za peko pice, na katerega položite testo za pico, poljubno nadevano in počakate pet minut. Ja, čez pet minut boste lahko že otrokom in sebi postregli najokusnejšo pico na svetu. Postali boste pravi mojster peke pice s pomočjo programa PizzaPro in naravnega kamna, ki zelo dobro absorbira toploto in jo oddaja nazaj, zato je vaša pica en dva tri pečena, obenem pa bodo vsi zbrani pohvalili njeno krhko skorjico.

 

Zanimivosti o pici

 

K pripravi pice povabite tudi otroke, ki si lahko na testo položijo najljubše sestavine. Zraven jim lahko še postrežete z zanimivimi dejstvi o pici. Predstavite jim, da je to jed italijanske kuhinje in da se osnovna pica imenuje po soprogi prvega italijanskega kralja Umberta I, Margeriti. Zagotovo bodo vsi v en glas vzkliknili: ''Zato pa pici, obloženi s sirom, rečemo margerita.'' In kdaj se je odprla prva picerija? Daljnega leta 1830 in viri pričajo, da še vedno obratuje. V Sloveniji so prve pice prodajali v gostilni Kora-bar, prva picerija Parma pa je začela delovati v Ljubljani leta 1974. Ste vedeli, da 9. februarja obeležujemo svetovni dan pice? Se vam že cedijo sline? Potem je čas za peko pice!

 

Recept za pico

 

Priprava pice je preprosta, za testo potrebujete 500 g moke, kocko kvasa, 2,5 dl tople vode, 1 dl oljčnega olja, en ščepec soli in en ščepec sladkorja. Zmešajte kvas, žličko sladkorja in malo vode ter žlico moke. Vse skupaj dajte na sredino moke, dodajte olje, ob robu ščepec soli in zalijete z vodo. Sestavine premešajte in zgnetite testo, ki ga nato pustite počivati na toplem od pol do ene ure. Vzhajano testo zvaljate v obliko pekača. Nato ga premažite s paradižnikovo omako, začinite z origanom in poljubno nadevajte. Pecite pico v pečici. Če imate vgradno pečico Beko BIM25400XPS, bo gotova v petih minutah. Dober tek vam želimo!

 

Bogato ponudbo pečic Beko najdete v trgovinah in spletu Big Bang.

Avtor: N. K.

Photo by Maria Orlova from Pexels